Att binda en bok

12 juli 2019 jonas olsson
Att binda en bok

Visst är böcker fantastiska? De är så himla mycket mer än bara en bok. De är en resa till andra världar, ett hjälpmedel för att lära sig nya saker, och möjligheten att få en inblick i hur en annan människa tänker och resonerar. Innehållet är många gånger intressant, men utsidan kan vara minst lika fascinerande. Har du någonsin funderat på hur en bok skapas? Alltså själva boken, inte berättelsen i den. Det kallas bokbinderi. Detta är något som idag vanligen utförs med hjälp av maskiner, men som är en ren konstform när det görs för hand. Mer information om bokbinderi kan du hitta här: http://rybrantsbokbinderi.se/

 

 

Bokbinderi i flera steg

 

Vad innebär då bokbinderi mer praktiskt? Jo, det är helt enkelt processen att sätta fast bokens alla sidor till en pärm. Antingen den hårda varianten eller den mjukare pocket-varianten. Till en början sorteras och viks samtliga sidor. När alla sidor är på plats sammanfogas sidryggen med antingen ståltråd eller vanlig tråd innan de klistras. Sedan skärs boken innan sidorna sätts samman med själva pärmen. Därefter kan man på flera olika sätt smycka boken, antingen genom att trycka något i själva pärmen eller göra en så kallad överklädning.

 

Den klassiska boken lever vidare

 

I den digitala tidsålder vi lever i är det många som tar med boken på vägen. Ljudboken är ett bra alternativ för den som inte finner tid att sätta sig ner och läsa. Många uppskattar att kunna lyssna på en bok samtidigt som de är på gymmet eller åker buss. Det pratas om morgontidningar som dör ut men intresset för böcker verkar ändå leva vidare och står starka mot den konkurrerande ljudboken. För visst är det ändå något speciellt med känslan av att bläddra i en ny bok, eller en gammal för den delen. Bokbinderiet är och förblir en viktig teknik och konstform för människan.

Fler nyheter