Svartmögel är ett vanligt förekommande problem i svenska hem. Dessa mögelsvampar uppstår och trivs otroligt bra i fuktiga miljöer och kan därmed ofta dyka upp i samband med vattenskador, dålig ventilation eller att man inte vädrar ur och använder köksfläkten vid behov. Svartmögel kan synas som mörka eller svarta fläckar på exempelvis väggar, golv och tak i ett hem. Det är dock inte alltid man kan se möglet, då kan man istället märka det genom att man drabbas av huvudvärk, trötthet, andningssvårigheter eller andra allergiliknande symtom. 

Minimera risken för mögel i hemmet

Även om alla kan drabbas av mögel så finns det saker man kan göra för att åtminstone minimera risken att råka ut för ett mögelangrepp i bostaden. Det är som sagt viktigt att se till så att ventilationen är fullgod och man ska alltid använda köksfläkten vid matlagning.

Finns det en fläkt i badrummet så bör man använda den efter dusch eller bad, annars kan det även fungera att vädra ur utrymmet. I övrigt ska man även vädra hemmet dagligen och drabbas man av en vattenskada så är det viktigt att se till så att den blir korrekt åtgärdad, något som kan kontrolleras genom att mäta fuktnivån efteråt.

Det är enkelt att beställa hem ett gör-det-själv test

För att ta reda på om det är svartmögel man har fått i sin bostad så kan man enkelt beställa hem ett test som man själv kan utföra. Om möglet är synligt så ska man välja ett ytprov medan ett luft- eller dammtest är det man använder för att detektera dolt mögel. Det går sedan att analysera det själv eller skicka in det till ett laboratorium som får genomföra analysen.

mögel-test.se finns det flera olika tester att välja mellan, beroende på om man till exempel tror sig ha drabbats av synligt eller dolt mögel. De kan dessutom hjälpa till med analys av testerna om det behovet finns.