Visst, visst. Sommar och värme i all ära, men det är något unikt skandinaviskt att ge sig ut på tur i oktober.
När den första frosten ligger som en tunn slöja på det fortfarande gröna gräset, och solskenet gnistrar när det reflekteras i de vita kristallerna. Trivs man med den känslan, ja då är man sannerligen nordbo.

Det är nu som man ska passa på att ge sig ut på en vandring i skog och mark. Eftersom de flesta andra redan har gett upp sina vandringsplaner, det är för sent och för kallt, får man ha omgivningen för sig själv. En riktigt meditativ upplevelse med andra ord, eftersom du nästan kan räkna med att inte träffa på andra människor som ”stör” dig på din tur.

Visst kan man också passa på att ägna sig åt saker som fiske och att bygga upp en eld för att sedan tillaga fångsten. Det har förvisso regnat en del på senare tid, men med lite tur så kan du ändå hitta torr ved ute i skogarna.
Tänk på att ha med dig en bra kniv bara så att du kan klyva veden. Den bör vara av kolstål så att den tål den tuffar behandlingen som klyvning av ved innebär.
Kör du med rostfritt stål så är chansen stor att bladet kommer att flisas sönder på sina håll. Eller kanske till och med gå sönder om du har otur. Och visst vore det trist att avrunda den där turen med trasig utrustning.

 

”Det du köper billigt köper du flera gånger.” som man brukar säga.

Bättre då att höra med proffsen om vilka prylar som håller länge. Till exempel på Östhammars Jakt & Sportskytte där personalen kan ge dig rutinerade råd om vad som är bäst att införskaffa efter just dina unika behov. Då vet du att du tryggt kan ge dig ut på nästa tur.