För många har pizzan idag blivit en  del av den svenska mattraditionen. Den är så självklar och bland den vanligaste hämtmaten. Det som tidigare var exotiskt och annorlunda har den nu en given plats på matbordet både till vardag och fest. Det finns knappt någon by i landet utan en pizzeria. De har ersatt den tidigare så självklara korvkiosken. Ett samhälles storlek kan till och med utläsas utifrån hu många pizzerior det finns. Många beställer pizza minst en gång i veckan, en del oftare än så. Bland det svenskaste som finns är en liten pizzeria i landsorten.

 

Hur många pizzerior finns det i Sverige? 

I Sverige beräknar man att det finns drygt 3500 pizzerior, att jämföra med ca 180 Sibylla och ca 200 McDonalds. Den var på 1970-talet som pizzan slog  igenom på allvar. De flesta pizzerior i Sverige är mindre familjeföretag. Varje dag bakas det tusentals pizzor runt om i landet och till det går det åt en hel del klassiska ingredienser. Idag finns det en uppsjö varianter på den ursprungliga italienska pizzan. Men grundingredienserna är fortfarande mjöl, tomat och ost. Vitkål är också en självklar ingrediens, som ingår i den “svenska” pizzasalladen, som har sitt ursprung från Balkan. 

 

 

Färska och fräscha råvaror gör den bästa pizzan

Hur många pizzerior i Stockholm som dagligen bakar och levererar pizzor ved man väl inte riktigt. Men tusentals pizzor blir det och flera ton ingredienser går det åt. Då förstår man också att ett väl utbyggd nät av leveranser är nödvändigt, så väl som en seriös grossistfirma som tillhandahåller de vanligaste och mest efterfrågade ingredienserna. De flesta pizzerior ha generösa öppettider och det går att beställa en pizza nästan när som helst på dygnet. Det betyder en ständigt flöde av råvaror från leverantör till restauranger och pizzerior, som ju ofta har mycket mer än pizzor på menyn.