Springcykel för barn en sund introduktion

23 januari 2022 jonas olsson

advertorial

Att göra någonting som du inte gjort på väldigt länge, och lyckas med det, brukar kallas för att det är som att cykla. Det brukar ju heta att man aldrig glömmer hur man cyklar. Därför kan man återuppta vanan eller uppgiften även om det har gått flera år sedan du senast satt på en cykel. Det är därför många personer kan falla rakt in i gamla vanor eller jobb som man kanske skulle kunna tro att de har glömt hur de gör. Men icke sa nicke.

Ovanstående resonemang bygger ju dock lite på att personen vid något tillfälle faktiskt har lärt sig att cykla. Annars faller liknelsen. Men om personen kan cykla, så började den kanske sannolikt med en så kallad springcykel. En springcykel är en cykel utan pedaler som man kan ge till barn som deras allra första cykel. Det vill säga innan deras motorik är så pass utvecklad att de faktiskt kan hantera pedaler. 

springcykel

Säker cykling

Springcykeln är precis vad det låter som. Barnen använder sina ben och springer fram med cykeln samtidigt som de har gumpen på sadeln och händerna på styret. Det är en väldigt angenäm introduktion till cykling för ett mindre barn. Risken att trilla omkull och slå sig är förstås mycket mindre än om barnet skulle suttit på sadeln och vilat sina fötter mot två pedaler. Och den första erfarenheten är som du säkert förstår väldigt viktig för fortsättningen.

Har den här texten sålt in dig än? Du kanske inte ens har läst ned till det här stycket, utan redan inledningsvis avbröt du läsningen för att istället googla på “Springcykel barn”. Det är helt okej. Ärligt talat var det väl lite det som var meningen att du skulle göra. Så, uppdraget slutfört kan man väl säga nu i takt med att det är dags att runda av den här artikeln.

Fler nyheter