Vilka olika behandlingar kan en tandläkare utföra?

17 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Vilka olika behandlingar kan en tandläkare utföra?

Vi skämtar om att gå till tandläkaren och le med hopbitna tänder, men för tusentals människor varje dag är tandläkarbesök en integrerad och nödvändig del av en hälsosam livsstil. Och även om du kanske är bekant med rutinundersökningar och fyllningar finns det mycket mer än så som din tandläkare kan göra! Från allmänt underhåll till att lösa komplexa problem i munnen – som t.ex. saknade eller avbrutna tänder – erbjuder tandläkare en rad olika behandlingar som är utformade för att din mun ska se ut och må så bra som möjligt. Så om du är nyfiken på vilka typer av behandlingar din lokala tandfé utför, spänn fast dig: vi ska snart ge oss ut på en rundtur på deras kontor!

För det första kan din tandläkare hjälpa till med allmän förebyggande vård. Rutinmässiga rengöringar hjälper till att avlägsna plack och tandsten från tändernas yta och att upptäcka tidiga tecken på karies eller skador. Din tandläkare kan också föreslå fluorbehandlingar för att stärka tandemaljen och skydda mot karies.

Tandläkare

Om du har en flisad, förfallen eller skadad tand är restaureringar det bästa sättet att åtgärda det på. Detta omfattar fyllningar, kronor och broar för att fylla håligheter, återställa formen eller ersätta saknade tänder. Fyllningar kan göras vid ett besök, medan kronor och broar vanligtvis kräver mer tid eftersom de kräver att man tar skräddarsydda avtryck av dina tänder.

 

Kosmetiskt tandvård

Kosmetisk tandlagning är en annan populär behandlingsform. Detta inkluderar t.ex. tandblekning, faner och bonding för att förbättra utseendet och färgen på ditt leende. Dessa behandlingar är inte invasiva och kan göras vid ett besök eller vid flera besök, beroende på hur mycket arbete som behövs.

Slutligen kan ortodonti hjälpa till att anpassa krokiga tänder vilket ger ett rakare och friskare leende. Ortodontiska behandlingar kan omfatta allt från traditionella metallspännen till tydliga tandställningar och lingualspännen som placeras bakom tänderna.

Om du är osäker på vilken behandling som är rätt för dig, kontakta en tandläkare redan idag och hör dig för. Jag kan varmt rekommendera Tandläkare Järfälla, de har enormt kunnig och trevlig personal

Fler nyheter