Virussanering är det enda som verkligen biter

08 februari 2022 jonas olsson

advertorial

Alla som har besökt en offentlig toalett vet hur illa det kan vara. Äckligt och ohygieniskt. Kissfläckar på väggarna. Avföring på toalettringen. Skulle det hänga en handduk vid sidan om vasken känns det nästan som om att du skulle smittas av både bakterier och virus bara genom att titta på den. Egentligen borde sådana här toaletter gå igenom någon slags automatisk virussanering efter varje person som besökt dem. En smittstuga utan dess like.

Men det är klart, även om behovet av virussanering finns så finns kanske inte alltid resurserna. Du kan dock alltid virussanera själv där du på egen hand kan påverka förutsättningarna. 

Som till exempel om du drabbats av vinterkräksjukan men ni är flera stycken som tvunget ändå måste dela på samma toalett. Då kan det vara avgörande att sanera toaletten med virusdödande medel för att undvika att nästa besökare drar på sig samma kräksjuka.

 

virussanering

 

Bättre än munskydd

Det ska inte krävas en pandemi för att folk ska bli medvetna om vikten av att skydda sig från virus. Det ska inte behöva vara Anders Tegnell som står i direktsändning på tv och berättar om virussanering. Det är någonting som du bör kunna resonera dig fram till själv. Alla borde förstå att det inte är en bra idé att låta någon annan gå på toaletten efter dig om du har vinterkräksjukan. Om du inte sanerar toaletten från virus först förstås. Då går det bra.

Virussanering är ofta mer effektivt än till exempel munskydd. Även om det senare verkar ha blivit väldigt populärt för att skydda sig från smittspridning. Det riskerar dock att bli en falsk trygghet. Ett munskydd kommer inte hjälpa dig om du delar toalett med en virussjuk person. Eller om du rör samma ytor eller objekt där ett virus har befunnit sig. Då är det enbart virussanering som är ett rimligt alternativ. 

Fler nyheter