Människan klär sig i andra djurs päls

27 februari 2021 william eriksson

Vi människor är frusna varelser. När kylan biter oss i nacken, det räcker med att det är under 15-20 grader, känns vi nästan chanslösa utan kläder. Det är åtminstone ett stort obehag. Anledningen? Vi saknar päls. Våra störtlöjliga hår på ben och armar, som många dessutom rakar bort, är inte speciellt imponerande eller någonting som hjälper oss i utomhusväder. 

Annat vore det om vi faktiskt hade tjockare och heltäckande päls över kroppen. Man får går tillbaka till när vi var apor för att hitta människor med päls. Därefter har evolutionen på något sätt bestämt sig för att beröva människan på detta naturliga värmemedel. Istället har människan gett sig på djuren och på vad vissa skulle beskriva som brutala metoder för att på djurens bekostnad istället klä oss i deras pälsar. 

 

 

Aktuellt till människan själv får päls

Det som kanske började med grottmänniskor som klädde sig i renpäls har gått över till systematiska massmord på exempelvis minkar för att producera jackor och rockar av äkta päls. Det är en fråga som både berör och upprör. Många djuraktivister kämpar hårt mot pälsindustrin och menar att det är osmakligt hur människan sätter sig över djuren i rent estetiskt syfte. 

Man får tycka vad man vill om pälsindustrin. Men innan du besöker en hemsida som exempelvis www.leatherhouse.se kan det vara värt att etiskt överväga hur motiverat det är att klä sig i äkta päls. Kan du med handen på hjärtat känna att det är värt djurens liv att få klä dig i just det plagget? Eller hade det fungerat lika bra med fuskpäls? 

Pälsfrågan är en fråga som debatterats i många år och som av allt att döma också kommer att fortsätta vara aktuell i flera år framöver. Det enda som skulle stoppa debatten är väl om det skulle börja växa päls på oss människor själva. Då löser väl sig frågan automatiskt. 

Fler nyheter