Ta tag i det jobbiga
Rättsliga tvister är ofta utdragna och komplicerade. De kan i värsta fall komma emellan dig och dina närmaste. Det finns otaliga exempel på bråk som uppstår av detta. Låt säga att två syskon ärver sin avlidne faders sommarstuga. Det kan tyckas att sånt borde lösa sig inom familjen, men vad händer när ett testamente inte finns upprättat? Vem har rätt till vad? När fadern ännu var i livet diskuterades inte detta. Syskonen planerade att dela lika. De är ju ändå syskon. Utan att veta om det hade de fattat en muntlig överenskommelse, men eftersom den var så otydlig ledde det till konflikt mellan arvtagarna.
Få grepp om begreppet
Civilrätten är ett brett område och det är ibland otydligt vad som omfattar den, eller ens vad den betyder. Det rättsliga pappersarbetet är det sista du vill tänka på när det gäller nära och kära, men det kan vara bra att ha det uppordnat. Om överenskommelsen är otydlig är det lätt att ni uppfattar den på olika vis.
Du har kanske hört talas om familjerätt, sakrätt, fastighetsrätt osv? Alla dessa faller under civilrätten. Kort sammanfattat innebär den de beslut och avtal som sker mellan två juridiska personer. Det gäller din närmaste vän, granne eller till och med livspartner. Därför kallas den även ibland för ”privaträtt”.
Fråga experterna!
Om civilrätten verkar krånglig och du känner att juridik inte är din starka sida, så finns det trots allt hjälp att få. I exemplet med sommarstugan hade mycket kunnat klaras upp med hjälp av ett riktigt testamente. Där fadern och barnen tillsammans haft chans att fatta ett gemensamt beslut.
Om du befinner dig i en liknande situation är tipset att rådfråga en kunnig advokat på området. De specialiserar sig ofta i civilrättsfrågor och kan lösa en känslig konflikt innan den ens uppstått. Så prata med en kunnig nästa gång du tänker låna ut bilen till grannens son.